Crosthwaite-dam verwijderd, zalm kan weer zwemmen!

30 January 2019 11:20

Een meer dan 100 jaar oude barrière, de Crosthwaite-dam, in een zijbeekje van de rivier de Gilpin in Noord-Engeland is verwijderd. Via crowdfunding werden de benodigde fondsen snel verzameld en kon het werk beginnen.

Eigenlijk was de Crosthwaite-dam een ondergrondse, smalle buis. In het verleden werden deze buizen geïnstalleerd in het waterrijke gebied om meer ruimte te creëren voor landbouwgrond. Helaas zorgen deze buizen nu voor veel problemen. Zo is de in- en uitstroomopening een obstakel voor vissen, en binnenin de buis is geen natuurlijke rivierbedding te vinden.

Nu de buis is verwijderd loopt het stroompje weer vrij en is tegelijkertijd zo’n 250 m2 natuurgebied gerealiseerd. Dat biedt ruimte voor dieren als zalmen, forellen, ijsvogels en otters.

Lokale bevolking profiteert

Dit project loopt bovendien door de achtertuin van een school, wat allerlei mogelijkheden voor educatie biedt. Er wordt een vijver met een steiger gemaakt zodat leerlingen meer kunnen leren over zoet water en de dieren die daar in leven. En naast het nieuw geopende stroompje is een pad gecreëerd dat toegang biedt tot de plaatselijke kerk. Zo kan de lokale bevolking ook profiteren van deze nieuwe natuur.

Brede Dam Removal beweging

De verwijdering van de barrière is onderdeel van een brede beweging. Zeker 30.000 dammen in Europa zijn niet meer in gebruik, maar zorgen er wel voor dat rivieren niet meer stromen. Hierdoor kunnen vissen hun paai- en voedselgebieden niet bereiken. Trekvissen zoals de zalm, de steur en de paling zijn sterk verminderd in aantal of verdwenen. En dit heeft weer gevolgen voor visetende vogels, zoals de lepelaar, de zwarte ooievaar en de zeearend. Het resultaat: de biodiversiteit van zoet water is sinds 1970 wereldwijd met 83% gedaald.