Dam Removal Event: een inspirerende middag

24 januari 2019 11:27

Wauw! Wat was het een inspirerende middag 19 januari. Het was een geweldig Dam Removal Event. De zaal zat vol met toekomstige en enthousiaste damverwijderaars. Uit de presentaties en reacties uit de zaal bleek dat er op veel verschillende manieren wordt gewerkt aan levende rivieren zonder dammen.

Bart Geenen, natuurbeschermer bij WWF, trapte de middag af en nam iedereen mee in de wereld van trekvissen en de minimaal 30.000 ongebruikte dammen in Europa die zij op hun route tegenkomen. Zijn boodschap: “Samen kunnen we deze dammen verwijderen en rivieren weer laten stromen.”

Damverwijderaars

Bart Gijtenbeek nam deze uitnodiging met beide handen aan en zette zich met zijn gehele bedrijf Walraven Sax in om geld op te halen voor het verwijderen van de Croistwaithe-dam in Noord-Engeland. En dat is gelukt! Matt Caroll, de projectleider van die verwijdering, vertelde over de eerste met crowdfunding geld verwijderde dam.

Maar ook zijn enorm veel mensen betrokken bij het uitdragen van het belang van het verwijderen van dammen en vrijstromende rivieren. Van Marco Kraal die inspireert via Vis TV tot Tim Horneman, (www.inhetwildeweg.nl)  die mensen in zijn kano meeneemt. Iwan Hoving van Dam Removal Europe vertelde over de start van een Groningse fietsclub én de opening van de DRE-webshop.  Rik Bomer vertelde over zijn 5.000 kilometer op de fiets door Europa en sprak met allerlei vis- en rivierexperts. Je kunt zijn tocht en verhaal zien op https://www.happyfishjourney.com/. Check ook Monic Deichman en de https://www.ri4daagse.nl/ - je kunt Hemelvaart 2019 meedoen! Bert Worms van Dommelvisrecht vertelde over de herinrichting van de laaglandbeken in Oost-Brabant.

Op de hoogte blijven van alle toekomstige acties? Like Dam Removal Europe op Facebook: https://www.facebook.com/damremovaleurope/ Of abonneer je op de nieuwsbrief: https://damremoval.eu/contact/


Crowdfunding voor Donau dammen 

De volgende dammen die we met hulp van crowdfunding willen helpen verwijderen, liggen in de Oekraïne. Deze 10 dammen liggen in de riviertjes Kagach en Kagilnyk, die onderdeel zijn van een wetland in de Donaudelta. Ook bijdragen? Kijk op https://crowdfunding.wnf.nl/ En we hopen dat er DRE crowdfunding teams worden gemaakt, wat is nu leuker dan gezamenlijk een doel stellen (en halen)?