Chainley Burn Weir

van totaal € 6.772 (9%)

We hebben jouw hulp nodig om te beginnen met het damverwijderingsproces op een kritieke spawnstroom in het stroomgebied van de Tyne! Chainley Burn stroomt van Hadrians Wall naar de samenvloeiing met de rivier de Tyne bij Bardon Mill in Northumberland. De stroom bevat enkele van de beste paaiende en jonge habitats in het stroomgebied van de Tyne, maar wordt zwaar beïnvloed door obstakels die Tyne Rivers Trust één voor één hopen te verwijderen. De eerste van deze obstructies is een stuw die werd gebruikt om water te leveren als energiebron voor een aardewerkfabriek, maar die nu verouderd is.

Tyne Rivers Trust zal samenwerken met een lokale aannemer en vrijwilligers om de metselwerkstructuur te verwijderen en de afvalstoffen te gebruiken om de rivieroever tegen erosie te beschermen. Het verwijderen van deze stuw zal opnieuw verbinding maken met meer dan een kilometer van de waterloop voor inheemse zalmachtigen en leiden tot aanzienlijke verbeteringen van de habitat. "

WWF Nederland

info@wwf.nl

0306937333

Jack Bloomer, visserij wetenschapper bij Tyne Rivers Trust

Dr. Jack Bloomer is een visserijwetenschapper en een expert in het gebruik van kaartsoftware. Hij houdt in de gaten of er obstructies zijn die ervoor zorgen dat de vissen zich minder goed kunnen voortbewegen en hij houdt zich bezig met de dagelijkse bestuurs- en HR-problemen binnen Tyne Rivers Trust.
Voordat hij bij de Trust kwam werken, gebruikte hij zijn ervaring en kennis om samen te werken met gemeenschappen in de Filippijnen en Bangladesh om enkele van de meest achtergestelde mensen te helpen hun visserij duurzamer te beheren zodat zij op lange termijn zijn verzekerd van voedsel en economische veiligheid.

Sinds Jack in 2016 bij de Trust kwam, heeft hij indrukwekkende werken ontwikkeld om de vispassage in het stroomgebied van de Tyne te verbeteren. Enkele van zijn beste werken zijn: de verwijdering van een aantal kleine stuwdammen, de installatie van goedkope oplossingen voor vispassage en grote, gebouwde constructies.


Bart Geenen, zoetwaterexpert bij WWF

Sinds Bart afstudeerde in Wageningen op het vakgebied waterbeheer heeft hij zich bezig gehouden met beter beheer van rivieren. In 1998 vertrok Bart naar Vietnam voor onderzoek van de Mekong rivier. De laatste 10 jaar werkte Bart voor WWF vooral in Afrika en Latijns America aan de bescherming van prachtige natuurlijke rivieren zoals de Zambezi en de Amazone. In die landen zijn rivieren de levensaders voor mens en dier. In Europa zijn we dat een beetje vergeten, maar we kunnen hier rivieren herstellen en daarmee natuur weer de ruimte geven. Daarom probeert Bart met andere rivier-experts in Europa het verwijderen van dammen in Europa op de kaart te zetten sinds 2015.

Cost Breakdown