Nieuwe hoop voor Nki National Park

22 květen 2017 10:04

 

  Nieuwe hoop voor Nki National Park - WNF

 

Begin dit jaar maakten crowdfunders en WNF de bouw en inrichting van een rangerstation mogelijk in Nki National Park in Kameroen. Verhoogde aanwezigheid in het park en permanente bewaking van wildrijke plekken was namelijk hard nodig: er vertoonden zich door de dreiging van stropers nauwelijks nog wilde dieren op de bajs, open plekken in het bos waar zich altijd veel wild verzamelt. Maar dat lijkt nu te veranderen.

Het station, een uitkijktoren en rangerverblijf, was klaar in april. Er zijn nu altijd rangers aanwezig in het park en er vinden regelmatig anti-stroperijpatrouilles plaats in de omgeving van het station. Een team dat het wild monitort verblijft nu ten minste 15 dagen per maand in het bos. “Ons werk is niet voor niets geweest”, zegt Gilles Etoga van WWF. “De laatste twee maanden hebben we helemaal geen pogingen tot stroperij geconstateerd. En we zien nu bijna dagelijks dieren in de Ekouah baj, overdag en ’s nachts. We zijn niet al onze olifanten verloren gelukkig.”

Olifanten keren voorzichtig terug

Dat de dieren voorzichtig terugkeren naar de open plekken in Nki NP geeft nieuwe hoop. “Maar de stropers zijn gedreven en liggen altijd op de loer om hun kans te pakken en olifanten te stropen. We moeten continu op onze hoede zijn en er rekening mee houden dat we strijd zullen moeten blijven leveren tegen deze criminelen”, zegt Gilles.

Nki: van olifantenparadijs naar olifantenkerkhof

Nki National Park in het oosten van Kameroen was ooit dé plek waar je gegarandeerd olifanten en andere wilde dieren kon zien in de bajs, met name in Ekouah (Ikwa) baj. Zonder er veel moeite voor te hoeven doen zag je olifanten, gorilla’s, chimpansees, buffels en duikers (een kleine antilopensoort) op een tocht door het park. Maar tien jaar later is een olifant zien een kwestie van puur geluk. De dikhuiden zijn heel schuw geworden door de enorme druk van stropers en zoeken nu hun heil dieper het bos in.

Maar Nki NP heeft zeer geleden onder stroperij. De populatie olifanten is drastisch afgenomen: van meer dan 3000 in 2005 naar amper 500 in 2015, bleek uit een telling van WWF. Dat is een afname van maar liefst 85 procent in 10 jaar! Hetzelfde geldt voor het aangrenzende park Boumba Bek. Men is bang dat er daar over 5 jaar helemaal geen olifanten meer zijn. Ook voor dat park loopt nu een crowdfunding actie voor een rangerstation.                      

Hart onder de riem

Olifanten waren eigenlijk altijd veilig in de beschermde gebieden van zuidoost-Kameroen. Dat de populaties olifanten zelfs in de parken zo schrikbarend achteruitgingen deed rangers en natuurbeschermers bijna de moed verliezen. Het besef drong door dat het over een andere boeg gegooid moest worden om de stroperijcrisi te bedwingen. Ze moesten er letterlijk bovenop zitten. Dat kon met het nieuwe rangerstation met alles erop en eraan, gefinancierd door betrokken Nederlandse crowdfunders. Dat de olifanten nu hun gezicht weer durven te laten zien steekt de mannen in het veld een welkom hart onder de riem.