Blog: opruimacties

15 May 2020 16:20

Vandaag (9 mei 2020) ben ik begonnen: Door mijn buurt, vervolgens een stukje Cromvlietkade (Rijswijk) die overgaat in de Trekweg (Den Haag) totaan het speeltuintje. De opbrengst na tweeënhalf uur rapen is slechts één boodschappentas vol met klein en groot zwerfvuil. Ik kwam voornamelijk plastic dopjes, drinkpakrietjes (en de flinterdunne verpakkingen daarvan), sigarettenpeuken en snoeppapiertjes tegen, met een hoofdrol voor de verpakking van de keelpastille. Antaflu, kan dit niet anders? Sommig plastic viel meteen uit elkaar toen ik het probeerde op te ruimen. Als ik niet al had geweten hoe erg het was zou ik er gedeprimeerd van raken, maar het voelt goed om nu toch een kleine bijdrage te kunnen leveren aan het opruimen. De omgeving van de Haagse Trekvliet is na vandaag weer ietsje schoner. 

Dinsdag 12 mei: Vandaag geruimd in en rondom de speeltuin bij het Julialaantje in Rijswijk. Wederom een boodschappentas vol met deze keer voornamelijk babydoekjes, omhulseltjes van drinkpakrietjes en snoepverpakkingen.

Donderdag 14 mei: Met de kinderen ben ik met de bus naar het Henrik Ravesteijnplein gegaan in Rijswijk. Daar ben ik van bushalte tot aan speeltuintje en terug gaan opruimen. In het speeltuintje lagen houtsnippers en daartussen lagen heel veel kleine stukjes plastic. Dat heb ik natuurlijk niet allemaal kunnen opruimen. Ik vermoed dat al deze kleine stukjes geen lokaal uiteengevallen plastic is, maar dat dit ergens anders vandaan komt en samen met het hout meevermalen is tot hout- (en plastic)snippers. 

Mijn oudste van 2,5 mag lekker spelen en hoeft niet op te ruimen, maar zodra ze iets groots zag riep ze: "Kijk mama, plastic!" terwijl ik haar daar dus helemaal niet van bewust heb geprobeerd te maken. Als alle ouders die zich in de speeltuin zitten te vervelen af en toe eens wat in de prullenbak zouden gooien zou dat dus best wel eens een heel positief effect kunnen hebben...

Zondag 17 mei: Vandaag ben ik naar dezelfde plek gegaan als waar ik vorige week begonnen was (Cromvlietkade/Trekweg). Ik moest echt even moed verzamelen omdat ik bang was dat ik weer net zoveel troep aan zou treffen als vorige week. Dat is ogal demotiverend natuurlijk. Er bleek inderdaad net zoveel troep te liggen, maar wanneer ik eenmaal begin met rapen kan ik bijna niet stoppen. Ook ruim ik veel klein plastic op wat er waarschijnlijk vorige week ook al lag, zoals de halve plastic bolletjes van knetterbalvuurwerk. Die kom ik zoveel tegen. Het helpt dus wel wanneer ik er wekelijks een aantal opruim. 

Dinsdag 19 mei: Vandaag onderweg naar de speeltuin in het Laakkwartier alleen maar een stukje Haagweg meegepakt. Daar lag zo ontzettend veel troep (waarschijnlijk vanuit auto's in de heg gegooid) dat mijn best grote plastic tas zo vol was. 

Donderdag 21 mei: Vandaag hielp mijn lieve (bijna)buurvrouw mee. We hebben weer de omgeving Trekweg/Cromvlietkade gedaan. Wel een stuk gezelliger met z'n tweetjes!