Blog: Acht eenvoudige tips om plastic te vermijden

09 May 2020 21:19

Natuurlijk scheid jij wel keurig je afval en gooi je niets in de berm. Toch heeft het zin om zo min mogelijk producten te kopen die in plastic verpakt zijn. De verpakkingsindustrie draait als een malle. Overheidsingrijpen is denk ik broodnodig, maar als consument kun je ook een klein stukje verantwoordelijkheid pakken. Het is niet makkelijk om alle plastic verpakkingen te mijden, maar hier een paar simpele tips:

1) Brood: Dit is waarschijnlijk de meest effectieve en allersimpelste besparing van plastic. Koop je brood bij de bakker en vraag het in een papieren verpakking, of nog beter: neem je linnen broodtas mee. De bakker vindt het geen enkel probleem en gesneden brood in papier kan net als plastic prima in de vriezer. Voor de foodies onder ons: in plastic verpakt brood wordt klef. Heb je ooit in Frankrijk bij de bakker je brood in een plastic zak gekregen? Mais non! 

2) Groenten en fruit: Deze tip bespaart waarschijnlijk geld: koop zoveel mogelijk groenten en fruit op de markt. Neem je eigen tas mee et voilà! Denk aan al die uiennetjes uit de supermarkt die in honderden ministukjes uiteenvallen zodra je er een gat in knipt... 

3) WC-papier: Deze tip maakt je leven zo veel makkelijker! Neem een abonnement op The Good Roll https://thegoodroll.com/en/ en jje wc-rollen worden bij je thuisbezorgd in een doos met zero plastic! Nooit meer toiletpapier meezeulen uit de supermarkt en bij de volgende hamstercrisis zit je er mooi droog bij ;-)

4) Shampoo, vloeibare zeep en verzorgingsprodcuten: Koop een shampoo-bar. Deze zit dus niet in een plastic flacon. Een blokje zeep om je handen mee te wassen is waarschijnlijk het duurzaamst, maar als je toch graag vloeibare handzeep gebruikt kun je deze bijvoorbeeld kopen van het merk Beauty Kitchen (verkrijgbaar bij Holland & Barret). Wanneer je de aluminium verpakking inlevert zorgen zij ervoor dat hij gereinigd en hergebruikt wordt. Veel schoonheidsproducten bevatten microplastics. Wat daar de toegevoegde waarde van is lijkt mij op zijn minst twijfelachtig. Met de Beat the Microbead-app kun je kijken of een product microplastics bevat.

5) Textiel: Deze is niet altijd makkelijk te vermijden, maar gebruik zoveel mogelijk textiel dat gemaakt is van natuurlijke materialen als katoen, hennep, viscose (mits gemaakt van bamboe), etc. Denk ook aan je schoeisel! https://komrads.world verkoopt behoorlijk duurzame vegan sneakers. Polyester kleding geeft microvezels af, zowel aan de lucht als aan het afvoerwater van je wasmachine. Er is nog weinig bekend over of microplastics schadelijk zijn of niet. Wel zijn er aanwijzingen dat met name nylon een negatief effect heeft op de groei van longcellen (bron:  https://www.oceancleanwash.org/2019/10/does-plastic-make-us-sick-strong-decline-in-growth-of-the-respiratory-track/ ). Hoe pluiziger het materiaal hoe makkelijker het microvezels loslaat. Denk aan acryllen truien, nepbontkraagjes, knuffels voor kinderen, etc.

6) Baby's: Oh, boy, wat vervuilen die en wat vond ik veel toetenpoetsers in de omgeving van de speeltuin! Buitenhuis gebruik ik die trouwens ook, maar thuis poets ik de kinderen schoon met katoenen doekjes. En voor de billen bestaan er ook wasbare doekjes, bijvoorbeeld van het merk Cheeky Wipes. Ik vind dat deze doekjes de billen beter schoonmaken dan wegwerpdoekjes. Alles wat je nodig hebt is een aantal katoenen doekjes, twee bakjes (één voor de schone doekjes en één voor de vuile) en wat water, eventueel aangevuld met etherische oliën. De vuile doekjes even meenemen in de voorwas of spoelprogramma en daarna gewoon meewassen met de witte was.

Alle wegwerpluiers bevatten plastic vezels die vocht opnemen, ook degenen met een eco-keurmerk. Het Deense Bambo (o.a. verkrijgbaar bij Marqt en Greenjump.nl) bevat de minste polymeren en is daarmee voor 80% afbreekbaar. Dat is op dit moment het hoogst haalbare.

Als je wasbare luiers gebruikt: veel soorten bestaan uit microvezels (lees: polyester), dus ook die komen in het afvalwater terecht. Helaas worden bijna alle knuffels tegenwoordig van polyester gemaakt. Hier sabbelt je baby op en hij/zij ademt de aan de lucht afgegeven stoffen in. Vooral wanneer baby's op de grond liggen/kruipen is de kans groot dat ze meer stof inademen. Ook worden baby's vaak ingestopt in fleece dekentjes. 

7) Schoonmaakmiddelen: Etherische olie van citroen, soda en dubbelkoolzuurhoudende soda maken de meeste dingen meer dan prima schoon. Ze zijn goedkoop, krachtig en geconcentreerd (lees: onverdund en zitten dus niet in een grote, zware flacon). Vanwege het stofje limoneen kun je met de etherische olie van een citrusvrucht bijvoorbeeld gemakkelijker lijmresten verwijderen dan met het chemische spul uit een plastic fles. Er is ook geen enkele reden om in normale omstandigheden chloor in je wc te gooien; soda is minder schadelijk voor het waterleven, werkt net zo ontsmettend en is tegenwoordig te koop in papieren verpakkingen. Dille&Kamille verkoopt nu ook zeepblokken voor de vaat. 

8) Plakband: Washi tape is mooi én gemaakt van rijstpapier. Voor pakketjes: koop bij de kantoorboekhandel een rol papieren tape en plak daarmee je pakketjes dicht. Scheelt toch weer iets.