Dam Removal in Europe

Geef rivieren de vrije loop - help mee dammen te verwijderen! Door heel Europa liggen duizenden grote en kleine dammen. Waar deze dammen vroeger werden gebruikt voor bijvoorbeeld waterkracht, hebben ze nu hun functie verloren. Deze blokkades in de rivier versperren de weg voor vissen en vogels. Als we de dammen zonder functie weghalen, laten we rivieren weer stromen en komt de natuur tot leven. Na  1 dam in Engeland en 10 dammen in de Oekraine gaan we nu voor een dam in Litouwen. Doe je mee?

Lees meer Lees minder
Bekijk alle
Help mee met het verwijderen van de eerste dam ooit in Litouwen! De Brazuole-dam is vernoemd naar de rivier de Brazuole, die vanwege de unieke natuur is opgenomen in het Natura 2000-netwerk. De Brazuole-rivier is een zijrivier van de Neris en ligt in het gelijknamige regionale park. Beide rivieren zijn beroemd om de iconische en voor de economie belangrijke trekvissoorten, de Baltische zalm (Salmo salar) en de zeeforel (Salmo trutta). De Brazuole-dam is niet meer in gebruik en al tientallen jaren in verval. De verwijdering geeft deze trekvissen weer toegang tot bijna 25 kilometer aan paaigronden en verbetert de stroomopwaartse waterkwaliteit aanzienlijk, waardoor de omgeving aantrekkelijker wordt voor liefhebbers van vliegvissen.  Dam Removal EuropeNatuurlijke rivieren bieden betere mogelijkheden voor visserij, drinkwater, recreatie, natuur en bescherming tegen overstromingen. De Dam Removal Europa-beweging is in het leven geroepen om onze Europese rivieren te herstellen door dammen te verwijderen en daarmee belangrijke stappen te zetten naar ecologisch gezonde, economisch rendabele en maatschappelijk waardevolle rivieren. De focus ligt vooral op het verwijderen van verouderde, onbruikbare dammen om onze Europese rivieren weer te 'bevrijden'. Dam Removal Europe is samen met de World Fish Migration Foundation, Rewilding Europe, het European Rivers Network en de Rivers Trust opgericht door WWF. In samenwerking met het Lithuanian Fund for Nature zetten we ons in om deze eerste dam in Litouwen te verwijderen. Het project wordt volledig gefinancierd door de crowdfunding-campagne van WWF. Help ons het tij te keren! Door het verwijderen van de dam kunnen Europese rivieren weer vrij stromen en geven we de natuur de ruimte die ze nodig heeft. Met slechts 20 euro kunt u ons helpen!  
Brazuole dam in Litouwen

Nieuwsbrief Vereniging Nederlandse Vliegvissers

07-11-2019 | 16:38 Afgelopen woensdag 6 november zijn we met een nieuwsartikel in de nieuwsbrief van de Vereniging Nederlandse Vliegvissers gekomen! Op dit moment liggen door heel Europa duizenden grote en kleine dammen. Een groot deel hiervan hebben hun functie verloren en zorgen ervoor dat vissen niet vrij kunnen zwemmen. Samen kunnen we deze barrières in de rivieren verwijderen. De World Fish Migration Foundation heeft, in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds, het initiatief genomen om dit doel te realiseren [...] Lees hier het volledige artikel.   
Lees meer | Bekijk alle